Start Aktuellt Metodbok Resurser Artiklar Om NEPI
NEPI - nätverk för läkemedelsepidemiologi

Nyhetsbrev Läkemedelsreformen

13-10-11

Stora prisskillnader på receptläkemedel utan förmån

När ett receptbelagt läkemedel inte omfattas av förmån så är inte bara prissättningen för läkemedelsföretagen fri. Även apoteken är fria att bestämma över sin egen vinstmarginal. Det leder till att priset på receptbelagda läkemedel kan variera stort mellan apotekskedjor samtidigt som prisinformation som kan användas för prisjämförelser saknas både i patient-läkarmötet och när patienten skall hämta ut sitt recept.

I en debattartikel på Brännpunkt i Svenska Dagbladet uppmärksammades att prisskillnaderna på exakt samma vara (förpackning av en viss substans från en och samma tillverkare) kunde skilja mycket mellan apotek. Enstaka apotekskedjor som Apoteket Kronan vägrade lämna uppgift om pris till annat än kund med giltigt recept. Debattartikeln uppmärksammades stort i riksmedia, bl a i SVT.

I artikeln redovisades bland annat att

"Betyder det något för patienten vad läkaren skriver på receptet? Ja, det dyraste alternativet är originalpreparatet Viagra från Pfizer. En förpackning av 12 stycken tabletter av styrkan 50 mg kostar över 1200 kronor på apotek. Det billigaste alternativet just nu är Sildenafil Accord som kostar 300 kronor på den apotekskedja som har det lägsta priset. Men eftersom sildenafil inte omfattas av förmån efter beslut av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, så får det inte bytas ut på apotek!

Å andra sidan räcker det inte med att få rätt namn på receptet. Patienten måste gå till rätt apotekskedja också. Tolv tabletter Sildenafil Accord 50 mg säljer företaget för 239 kronor och det kostade alltså 300 kronor om patienten hade gått till ”rätt” apotekskedja måndagen den 7 oktober. Men samma vara kostar samtidigt hela 1139 kronor hos den apotekskedja som var dyrast bland de som vi kunnat få prisuppgift från."

Läs debattartikeln här »

Debattartikeln var en uppföljning av en tidigare artikel från 7 oktober av Per Carlsson och Gustav Tinghög med rubriken "Vilken vård bör vi betala själva?"

UPPDATERING JANUARI 2014

För en uppföljning av frågan - lyssna på programmet "Prisskillnad på receptbelagda mediciner" i Plånboken i P1 som belyser problematiken med deltagande bl a från Konsumentverket samt patientföreträdare.

 

tablett